Bij eResults worden we altijd blij van optimalisatietools voor online. Daarom zijn we in februari 2021 gestart met eResults Top Tools: een miniblogserie waarin we onze pijlen richten op de minder bekende online marketing- en SEO-tools, om jou als ondernemer te helpen.
In deel 2 van eResults Top Tools: de broken link checker van AtomSEO.
Disclaimer: we hebben uitdrukkelijk géén financieel belang bij de blogs in deze miniserie. We hebben geen contract met de aanbieders van deze tools. De keuzes voor de optimalisatietools die we bespreken zijn volledig objectief gemaakt, op basis van positieve ervaringen van medewerkers van eResults.
Wat is een broken link checker?
Wil jij een duidelijk overzicht van niet-werkende links op je website, ook wel gebroken links? Zodat je ze makkelijk kunt aanpassen? De bekende online marketingprogramma’s als SEMrush, Screaming Frog of Google’s eigen tool Google Search Console hebben functies voor het checken van gebroken links. Maar vind je deze tools te ingewikkeld of is de instapprijs voor een betaald pakket voor jou te hoog? Dan is de oplossing een eenvoudige broken link checker, die zich alleen hierop richt. Die van AtomSEO is hier een voorbeeld van.
Wat zijn gebroken links?
Gebroken links zijn links op een website die niet werken, waardoor je als gebruiker een 404-error te zien krijgt. Bij kapotte links kan het gaan om zowel interne als externe links. Niet erg gebruiksvriendelijk natuurlijk, en daarom wil je deze gebroken links altijd zoveel mogelijk vermijden in je website.
Hoe ontstaan niet-werkende links?
Een niet-werkende, gebroken link kan op een aantal manieren ontstaan, bijvoorbeeld:
- Je past een URL van een pagina aan, zonder een redirect in te stellen. Hierdoor ontstaan niet-werkende links op andere pagina’s, die verwijzen naar die pagina.
- Je verwijdert een pagina, maar deze staat nog wel in Google. Zo klikken je bezoekers door naar een pagina met een 404-melding.
- Je linkt naar een externe website of pagina, die niet meer bestaat.
Ook bestaan er zogenaamde dead links, of dode links. Dit zijn links die leiden naar een niet-bestaande URL. Bijvoorbeeld een verkeerd gespelde URL, of een niet-kloppende telefoonlink of e-maillink.
Waarom zijn gebroken links slecht voor SEO?
Gebroken links zijn funest voor je potentiële klanten én voor SEO. Ze hebben op meerdere manieren een negatieve invloed op jouw organische vindbaarheid in Google. Om deze 4 redenen:
1. Je verliest bezoekersverkeer
Als websitebezoeker is het nooit fijn om tegen een 404-error aan te lopen, want je zocht nu juist naar de specifieke informatie op die pagina. De kans is dus 100% dat je deze potentiële bezoeker verliest: hij gaat terug naar de Google-resultaten en klikt een andere pagina aan. Dit weet Google maar al te goed. Daarom is het ook zo, dat zoekresultaten die leiden naar een pagina die niet bestaat, vrijwel altijd snel uit de resultaten verdwijnen.
2. Je potentiële klant haakt af
Stel, je potentiële klant is uitgebreid op jouw site aan het lezen. Hij heeft bijna de oplossing van zijn probleem gevonden: jouw product. Hij klikt op link, maar… die werkt niet. De klant haakt af en zoekt verder bij de concurrent. Een slechte gebruikerservaring op je website door gebroken links kan je dus duur komen te staan.
Google is hier daarmee eens, en straft daarom websites met een slechte gebruikerservaring. Het best mogelijke resultaat is namelijk niet alleen de website die het beste antwoord geeft op de vraag van de gebruiker. Ook moet die de beste gebruikerservaring bieden. Heb je dus veel gebroken links op je site, dan heeft dat invloed op jouw positie in Google: die daalt.
3. Je site wordt slechter geïndexeerd
Er is nog een reden waarom gebroken links slecht zijn voor SEO: verminderde indexatie. Je website wordt continu gecrawld door bots van zoekmachines als Google, om deze te kunnen indexeren en zo de juiste positie te bepalen. Maar stuit de bot tegen een link die niet werkt? Dan stopt hij met crawlen. Hoe vaker dit gebeurt, hoe minder van je website de bot kan crawlen, en hoe meer pagina’s van je website worden overgeslagen bij het indexeren. Met andere woorden: de crawldiepte en -snelheid worden lager, en dit heeft negatieve invloed op de indexering van je website. Je houdt dus minder pagina’s over om mee te scoren in de zoekmachine.
4. De linkwaarde van je pagina daalt
Is een deel van de links naar jouw pagina kapot? Dan zijn deze links waardeloos geworden. Als de links zouden werken, zouden ze linkwaarde doorgeven naar je pagina, wat een SEO-voordeel geeft. Met een gebroken link geldt dit niet meer. Dit heeft als gevolg dat de pagina waar het om gaat, ook weer minder goed rankt in de zoekmachines.
Wat is AtomSEO broken link checker?
De broken link checker van AtomSEO doet precies wat de naam zegt: gebroken links én dode links checken. Zet je de tool aan het werk, dan krijg je een overzicht met waar op je website niet-werkende of dode links te vinden zijn. Zo kun je makkelijk aan de slag om deze 1 voor 1 op te lossen.
Wat kost deze broken link checker?
AtomSEO is een tool die je tot een bepaalde hoogte gratis kan gebruiken, maar waar je ook een betaald abonnement voor kan afsluiten. De kosten voor het goedkoopste abonnement zijn $ 9,95 per maand. Het is dus zeker de moeite waard om een tool als deze in je online marketingtoolpakket te hebben.
Hoe gebruik je AtomSEO broken link checker?
Vul in de online broken link checker simpelweg de link in die je wilt checken. Wil je je hele website analyseren op gebroken links? Vul dan de URL van de homepagina in. Download je de Chrome-extensie van AtomSEO, dan maak je het jezelf nog makkelijker. Check simpelweg de pagina die je voor je hebt op gebroken links, door de extensie ‘Broken Link Checker’ in je browserbalk aan te klikken.
Voordelige, laagdrempelige tool om gebroken links te checken
Bekende online marketing tools bieden een totaalpakket aan SEO-checks, waaronder het controleren van gebroken links. Maar de instapprijs voor deze pakketten, zoals SEMrush, is vaak hoog. Ook kun je gebroken links vaak controleren met behulp van specifieke programma’s als Screaming Frog, maar ook deze zijn wat prijzig en je moet er wel je weg in vinden. Een andere optie is Google Search Console, maar hiervoor moet je nog steeds schakelen tussen je website en de tool. Bij AtomSEO broken link checker kun je rechtstreeks aan de slag via een Chrome-extensie, wat de tool laagdrempelig en makkelijk in gebruik maakt.
Voordelen van Atom SEO broken link checker:
- Gratis Chrome-extensie
- Voordelig, ook bij betaalde variant (vanaf $9,95 per maand)
- In 1 klik check je gebroken links rechtstreeks op de pagina
- Je hoeft niet te schakelen tussen je website en de tool
Nadelen van Atom SEO broken link checker:
In principe zien we geen nadelen voor het gebruik van deze tool. Het kan zijn dat je een extra extensie in je browser te druk vindt, maar dan kun je altijd nog de webvariant gebruiken.
Eindbeoordeling: *****
De broken link checker van AtomSEO doet precies wat hij moet doen: gebroken links checken. Eerlijk gezegd: hier valt ook weinig fout aan te doen. Maar als je dan toch op zoek bent naar een tool om je gebroken links op een rij te krijgen, dan is dit een prima optie.
eResults <3 Online optimalisatietools
Bij eResults zijn we goed in het behalen van online resultaten voor onze klanten. En als een optimalisatietool als AtomSEO broken link checker hierbij een handje kan helpen, waarom niet? Zo hebben we inmiddels al een hoop tools voor online optimalisatie getest en hiermee geëxperimenteerd, om hier de nodige waarde uit te halen voor onze klanten. En natuurlijk om onszelf op de hoogte te houden van de beschikbare online marketing tools.
Laat je het checken en repareren van gebroken links liever over aan experts?
We snappen het: gebroken links repareren kost tijd, zeker als je een grote website hebt. Maar daar zijn wij voor. Onze experts helpen je graag om jouw website optimaal te laten presteren, met alle links die hierop staan. Heb jij geen tool meer nodig, en kunnen wij doen waar we goed in zijn. Bel ons, we vertellen je graag meer!