7 webdesigntrends voor 2018

Door: Sandra van der Kruijt
Datum:
Tags: Design
Leestijd ± 5 minuten

Met een fris gemoed kijken we naar het nieuwe jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Veel van wat er was, krijgt een nieuwe draai. Is het design van jouw website nog helemaal up-to-date en voldoet het aan de laatste eisen? In deze blog brengen wij je weer op de hoogte van de laatste trends op het gebied van webdesign.

1. Flat Design 2.0

Afgelopen jaren was flat design helemaal hot. Langzaam ging de trend over van flat naar material. Eerst was de knop enkel een simpele rechthoek, vervolgens kreeg deze een schaduwrandje en nu heeft de dropshadow een flinke comeback gemaakt. Dit geldt ook voor gradiënts. De eerste helft van de 00’s waren overal waar je keek gradiënts, elke knop, in headers en PowerPoint presentaties. Eind 2007 werden de gradiënts aan de kant gezet voor het eerste tijdperk van flat design. Flat design is geëvolueerd en gradiënts maken een moderne comeback en passen helemaal in het zogenaamde flat design 2.0 of semi-flat design.

Door gradiënts en schaduwen zijn websitepagina’s niet meer statisch, ze zijn als het ware vloeibaar geworden. Het is niet meer één ding, maar een verzameling van losse elementen die op elkaar lijken te liggen en samen een bruikbaar geheel vormen.  

Bron: Dribbble.com

Bron: Pinterest.com

2. Mobile first!

Websites optimaliseren voor mobiel is iets wat je nu echt gedaan moet hebben. Heb je dat nog niet gedaan? Dan moet het echt in 2018 gaan gebeuren, geen smoesjes meer. Het percentage gebruikers dat op een mobiel op internet surft is het aantal gebruikers dat dat op desktop doet al een tijd geleden overstegen.

Dat mobiel steeds belangrijker wordt, zie je ook terug in de overstap van Google naar een Mobile First Index. Waar Google eerst naar de desktopversie keek om deze te ranken, gaat Google nu eerst kijken naar de mobiele versie van je website. Het wordt dus nog belangrijker om een gebruiksvriendelijke, mobielvriendelijke website te hebben.

Dit brengt een opvallende designtrend met zich mee, namelijk het verplaatsen van het menu van de bovenkant van het scherm naar de onderkant. Je ziet dit al bij grote apps, zoals Nu.nl die de navigatie naar beneden verplaatsen. Dit heeft te maken met de bereikbaarheid van je duim wanneer je een smartphone vasthoudt. Je kunt met je duim maar bij een klein gedeelte van de steeds groter wordende schermen. Daarom is het belangrijk om in dit gebied de essentiële elementen te plaatsen zoals het menu zodat gebruikers er gemakkelijk bij kunnen en eenvoudig kunnen navigeren.

3. Illustraties, lijnen en (geometrische) vormen

We zien dat er veel gebruik wordt gemaakt van illustraties op de hedendaagse websites. Illustraties passen vaak bij de huisstijl, zijn veel persoonlijker en hebben meer uitstraling dan stockfoto’s (die kunnen echt niet meer). Ook zijn illustraties een goede manier om een tekst te verduidelijken, ze blazen leven in saaie content.

Naast illustraties zien we veel geometrische vormen in het webdesign. Deze trend begon in 2016 en heeft veel populariteit gewonnen in 2017 en dit zal doorgaan in 2018. Door gebruik te maken van simpele vormen en patronen kan een prachtige pagina worden gecreëerd.

Bron: 99designs.nl

Bron: Dribbble.com

Bron: Dribbble.com

4. Gewaagde kleuren

Afgelopen jaar is het gebruik van felle en gedrufde kleuren erg toegenomen en in 2018 zal dit zeker niet minder worden. Felle kleuren en sterke contrasten zijn fantastisch om mee te werken en kunnen websites extra impact geven. Waar vroeger gekozen werd voor veilige internet-kleuren (Web Safe Colors) wordt het nu steeds populairder voor bedrijven om zichzelf te onderscheiden met hun huisstijl en dus ook met hun website.

Bron: Designtoday.io

Bron: Pinterest.com

Een designtrend die het gebruik van felle kleuren met zich meebrengt is het zogenaamde duotone. Dit wil zeggen dat er 2 kleurtonen worden gebruikt in afbeeldingen. Je kunt tegenwoordig niet meer naar van huis naar werk met de bus zonder het tegen te komen.

Bron: Frankwatching.com

5. Typografie

Typorgrafie speelt een grote rol binnen webdesign. Grote dikke letters of juist fijne dunne letters zijn helemaal hot. Er zijn een aantal trends in typografie die de aandacht verdienen. Ze hebben gemeen dat ze allemaal een goede leesbaarheid hebben. De trendy techniek die toegepast wordt met de letters is de trend, niet het lettertype zelf. 

Trend 1: Obstructed Tekst
Grafische elementen/afbeeldingen vallen over een gedeelte van de tekst.

Bron: Dribbble.com

Bron: Designshack.net

Trend 2: Text Without Boundaries
Tekst valt gedeeltelijk over kleurvlak of afbeelding.

Bron: Pinterest.com

Trend 3: Typography Cutouts
Letters met een foto of kleurenpatroon als achtergrond.

Bron: Pinterest.com

Bron: Medium.com

6. Foto content

Ondanks de voorkeur voor grafische elementen en illustraties blijft fotografie ook een grote rol spelen. Met name bij e-commerce zie je dat er veel productfoto’s worden gebruikt met veel lege ruimte die goed gecombineerd kunnen worden met tekst. De fotografie moet dus als het ware gaan samenwerken met het webdesign. Stockfoto's moeten vermeden worden en we moeten op zoek naar unieke en grafische afbeeldingen.

Bron: Heydesign.com

Bron: Pinterest.com

7. SVG

Oude en bekende PNG, JPG maar ook zelfs GIF afbeeldingen zijn een ding uit het verleden. Tegenwoordig is de kwaliteit van grafische afbeelding heel belangrijk en SVG is de #1 meest populaire extentie en verdient een plekje in de designtrends van 2018. Je kunt ze makkelijk schalen zonder kwaliteitsverlies en de grootte van deze bestanden is ook goed te doen. Oftewel het beste formaat voor grafische elementen.

Met deze 7 trends voor 2018 heb je een goed beeld gekregen van wat er het komende jaar belangrijk is voor het webdesign van jouw website. Is jouw website niet helemaal actueel meer? Neem dan gerust contact met ons op! Wij kijken graag met je mee hoe we ervoor kunnen zorgen dat het design van jouw website weer helemaal up-to-date is!

Doorpraten naar aanleiding van dit blog? Bel mij.
030 242 0931
Terug naar het overzicht

Wil je artikelen eerder lezen?

Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief