HTML voor dummies: zelf aanpassingen maken in HTML

Door: Steef Bouwman
Datum:
Tags: SEO Tips
Leestijd ± 3 minuten

Dat jij deze blog leest, kan twee dingen betekenen. Ofwel je vindt het leuk om in je website te werken, en je wilt meer weten over HTML. In dat geval nodigen we je van harte uit om verder te lezen. De andere mogelijkheid is dat je gewoon snel iets wilt aanpassen in je website, je CMS niet meewerkt, en je - inmiddels enigszins geïrriteerd - op zoek bent naar een oplossing. In dat geval willen we je aanraden om ons gewoon even te bellen.

Een beetje MKB’er heeft het volledig ontwerpen en bouwen van zijn website uitbesteed. Maar soms wil je een kleine aanpassing maken, en daar niet direct je bouwer voor hoeven bellen. Even snel zelf wat toevoegen, het lijkt zo simpel.

Maar wanneer jouw CMS niet zo prettig werkt, kan je bloeddruk behoorlijk snel oplopen (wat natuurlijk nooit gebeurt als je gewoon FifthGear gebruikt). Denk aan afbeeldingen die blijven verspringen, witregels die vervallen of een opsomming die opeens je hele website beslaat. Dan is het handig als je rechtstreek in de code van je website kunt werken. Die code noemen we HTML.

Maar ook wanneer je het gewoon leuk vindt om zelf eens in die code te werken, is het handig om een paar handvaten te hebben. Daarom leggen we je bij deze de belangrijkste basisregels uit, en geven we je 7 handige tips om snel aan de slag te gaan met HTML.

Disclaimer: heb je je website nou bij ons laten bouwen, en heb je vragen over het aanpassen? Bel dan gewoon even met onze support, wij regelen het natuurlijk ook graag voor je.

Alles begint met haakjes

HTML werkt met tags, dat zijn deze haakjes: < of >. Bij alles wat je doet, gebruik je beide haakjes twee keer. Je zet deze < overal voor, en deze > overal achter. Tussen die haakjes geef je aan wat je wil dat er gebeurt. Bijvoorbeeld een stukje tekst dat dikgedrukt is, een afbeelding die links uitlijnt of een extra witregel.

Bijvoorbeeld: <h1> Dit wordt een titel </h1>

Je ziet dat er aan het einde een / tussen de haakjes staat. Dat wil zeggen dat dit het eindpunt is van de code voor de titel.

Snel aan de slag

Nu je weet hoe HTML in de basis werkt, kun je aan de slag. We geven je direct een aantal handige tips mee voor de meest voorkomende vragen:

  1. Een link maken doe je door: <a href=”http://www.eresults.nl”> En hier schrijf ik dan ‘Klik hier!’ </a>
  2. Een extra witregel is een uitzondering op de regel van de dubbele haakjes, en maak je door enkel : </br>
  3. Een nieuwe alinea beginnen doe je met: <p> Dit is normale tekst op een nieuwe regel</p>
  4. Een tekst dikgedrukt maken doe je met: <b> Dikgedrukte tekst </b>
  5. Tekst cursief maken die je door: <i> Cursieve tekst </i>
  6. Tekst in het midden uitlijnen doe je met een extra element: <p style="text-align: center;"> Deze tekst wordt in het midden uitgelijnd </p>
  7. Meestal heb je meerdere titels (ook wel heads genoemd) tot je beschikking, die duiden we aan met nummers. Deze gebruik je zo: <h3> Dit is bijvoorbeeld geschikt als tussenkopje </h3>

En nu aan de slag! Let wel goed op bij het invullen, en voorkom deze veelgemaakte contentfouten op je website

Doorpraten naar aanleiding van dit blog? Bel mij.
030 242 0931
Terug naar het overzicht

Wil je artikelen eerder lezen?

Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief