Goed beeldmateriaal voor bij je blog: 6 handige (en gratis) tools

Door: Monique Schellevis
Datum:
Tags: Tips Tools
Leestijd ± 3 minuten

Je blogs voorzien van geschikt beeldmateriaal: het kan nogal een uitdaging zijn. Je zoekt een afbeelding die goed bij de tekst past, maar niet te voor de hand liggend is. Eentje die niet pixelig wordt, maar ook geen 5 mb inneemt. Een afbeelding van goede kwaliteit, zonder dat je er direct flink voor moet betalen.

Met de juiste tools wordt het een stuk gemakkelijker om je blog te voorzien van het juiste beeld. Echt simpel wordt het nooit, omdat waardevol beeld nou eenmaal om aandacht en precisie vraagt. Maar met deze tools zou je jezelf in ieder geval al veel tijd en energie kunnen besparen.

1. Gratis stockfoto’s

Wil je jouw blogs voorzien van fotomateriaal, maar heb je zelf niet de beschikking over een uitgebreide database aan foto’s? Dan kunnen stockfoto’s een goede oplossing zijn. Maar wanneer je elke week een blog wil posten, kunnen betaalde stockfoto’s een behoorlijke investering zijn. Kijk dan eens op websites als Pexels.com en Stocksnap.io. Dit zijn beiden databanken met gratis stockfoto’s, die je kunt gebruiken op je website. Er staat ook veel ontzettend clichématig beeld op, dus zoek goed en wees kritisch bij het uitzoeken van je foto’s.

2. Illustraties en icoontjes

Gebruik je liever geen foto’s, maar grafisch beeld of pictogrammen? Neem dan eens een kijkje op websites als Flaticon.com of Freepik.com. Hier vind je een uitgebreide collectie aan iconen en illustraties. Veel van die afbeeldingen kun je als verschillende bestandstypes downloaden. Beschik je zelf over grafische software? Kies dan voor een .ai of .eps bestand. Maar ook wanneer je zelf geen grafische software hebt, kun je op deze websites terecht: dan download je gewoon het .jpeg formaat. Je kunt in dat geval alleen weinig tot niks wijzigen aan de afbeeldingen. Wil je toch een paar aanpassingen maken, dan is de volgende tool een goede oplossing

3. Foto’s en ander beeld bewerken

Een heel handig programmaatje om foto’s en ander beeld in te bewerken is Gimp. Dit is gratis software die je qua functionaliteiten heel goed zou kunnen vergelijken met Adobe Photoshop. Gimp ondersteunt de meest voorkomende bestandsformaten zoals .jpeg, .png en zelfs .psd. Dus wil je iets uit je afbeelding wegshoppen? Of wil je een laag met daarin tekst toevoegen? Of wil je zelfs het perspectief van je afbeelding wijzigen? Dan doe je allemaal in Gimp.

4. De juiste afbeeldingsgrootte

Omdat veel mensen vage of korrelige afbeeldingen willen voorkomen, zien we vaak dat er enorm grote afbeeldingen worden gebruikt. Als dat één of twee keer gebeurt, is dat geen probleem. Maar wanneer je regelmatig zulke grote bestanden toevoegt, kan je website daar erg traag van worden. We raden je daarom aan om grote afbeeldingen eerste te comprimeren via deze online tool. Je kunt direct zien wat het kwaliteitsverlies is, en je past dit gemakkelijk naar boven en beneden aan. Daarnaast kun je hier ook je .png afbeeldingen omzetten naar .jpeg. Die laatste zorgt er namelijk voor dat je afbeeldingen minder grote bestanden worden.

5. Een infographic toevoegen

Soms zegt een beeld meer dan duizend woorden. Maar een beeld dat je zelf in Paint in elkaar hebt geknutseld, zegt vooral ‘onprofessioneel’. Gelukkig is het ook niet nodig om hiervoor een hele designcursus te volgen. Een infographic maak je namelijk zelf snel in tools als Easel.ly. Vooral de templates zijn erg handig, en zorgen ervoor dat je direct vanuit een professioneel design aan het werk gaat met je infographic. Bovendien kun je de afbeeldingen die je in deze gratis tool maakt ook nog eens in hoge kwaliteit downloaden.

6. Responsive embedden

Wanneer je een filmpje van bijvoorbeeld Youtube of Vimeo in je blogt wilt gebruiken, doe je dat doorgaans door deze te embedden. De codes daarvoor kun je rechtstreeks vanuit Youtube of Vimeo halen, maar het is slimmer om de embed code te genereren via deze tool. Deze website zorgt er namelijk voor dat de video die je embed ook responsive wordt weergegeven in je website. 

Wil je op de hoogte blijven van handige tips en tools? Volg ons dan op Facebook

Doorpraten naar aanleiding van dit blog? Bel mij.
030 242 0931
Terug naar het overzicht

Wil je artikelen eerder lezen?

Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief