Sterke wachtwoorden met cijfertjes en tekentjes. Beetje overgewaardeerd toch?

Door: Monique Schellevis
Datum:
Tags: Tips
Leestijd ± 5 minuten

De afgelopen maanden is het criminelen een aantal keer gelukt om het wachtwoord van een e-mailbox te achterhalen. Hoe ze dat doen? Gewoon heel veel wachtwoorden uitproberen in de hoop dat ze het juiste vinden. Hiervoor geldt: de aanhouder wint! 

Bescherming

Onze servers worden beschermd tegen criminele activiteiten. Als iemand heel veel wachtwoorden uitprobeert gaat er hier een spreekwoordelijk belletje rinkelen en weten wij dat we een en ander extra moeten beveiligen. Alleen wanneer een wachtwoord heel zwak is, dus makkelijk te raden, dan is het vaak al gekraakt voordat de server het doorheeft. Als je wachtwoord dan gekraakt is, kan je e-mailbox gebruikt worden om spam te versturen. Rare mailtjes over pillen, horloges en seks, of erger met spookfacturen die richting je klanten gaan.  Dit moet je als ondernemer echt niet willen. Het kan namelijk aanzienlijke schade aan het imago van je bedrijf veroorzaken.

Hoe voorkom je dat je wachtwoord gekraakt wordt? Wij geven tips! 

Zwakke wachtwoorden versus sterke wachtwoorden

Hoe kun je de kans dat je wachtwoord achterhaald wordt significant verlagen? Het antwoord klinkt wel heel logisch: met een sterk wachtwoord! Een sterk wachtwoord bevat kleine letters, hoofdletters en gekke tekens, bijvoorbeeld: +)a{4/Z@#. Kun je je wachtwoord niet meer onthouden? Geen zorgen, dit ligt niet aan jou. Een gemiddeld mens heeft hier moeite mee. Onze tip: gebruik alleen kleine letters en hoofdletters. Ik hoor je denken… dit maakt je wachtwoord toch minder sterk? Klopt, Maar als je hem langer maakt hef je dit weer op. Hoe onthoud je dat dan? Door een zin te gebruiken, bijvoorbeeld "Naast de deur op mijn kantoor staat een plant". Makkelijk te onthouden, want er staat een plant naast de deur op mijn kantoor en moeilijk te raden voor criminelen.

Overal hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk…

Eerste probleem opgelost. Het volgende probleem.. Hergebruik van wachtwoorden. Niet doen! Dit is buitengewoon onverstandig. Als je ‘sterke’ wachtwoord toch wordt gekraakt, bijvoorbeeld doordat de database waarin die staat wordt gestolen zullen criminelen je e-mailadres in combinatie met dat wachtwoord ook op andere diensten uitproberen. Over het algemeen kun je er van uit gaan dat criminelen vooral op zoek zijn naar ‘massa’ en niet specifiek in jou als individu geïnteresseerd zijn. Daarom is het prima om simpele variaties op je wachtwoord te maken. Gebruik voor je Facebook account bijvoorbeeld het volgende wachtwoord: "Facebook: Naast de deur op mijn kantoor staat een plant". Lang en niet gemakkelijk om automatisch te raden.

Hulp programaatjes

Nu hoor ik de kritische mensen denken, maar dan is je wachtwoord toch als nog te kraken?! Want bij Google is je wachtwoord dan: "Google: Naast de deur op mijn kantoor staat een plant". Klopt helemaal. Daarom door naar de volgende oplossing: Wachtwoord managers, of zoals de Engelsen zeggen, password managers. Een programmaatje op je computer die de gebruikersnamen en wachtwoorden van al jouw accounts onthoudt. 1Password is hier een voorbeeld van. Via dit programma kun je lange ingewikkelde sterke wachtwoorden gemakkelijk onthouden en terugvinden. Als bedrijf of individu kun je een account afsluiten, maar een paar euro per maand. Een verwaarloosbare investering als je het afzet tegen de (imago)schade die je kunt leiden als vanuit jouw bedrijfsnaam de meest onzinnige e-mails de ether in worden geslingerd…

En nu aan de slag..

Hoe zit het met jouw wachtwoorden? Zijn ze sterk genoeg? We hopen dat we je met deze blog weer even op scherp hebben gezet! eResults doet er in ieder geval alles aan om de servers waarop jouw e-mailaccounts draaien te beveiligen. Als jij zorgt voor een sterk wachtwoord dan maken we het internet criminelen samen zo lastig mogelijk! 

Doorpraten naar aanleiding van dit blog? Bel mij.
030 242 0931
Terug naar het overzicht

Wil je artikelen eerder lezen?

Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief