Een bedrijfsvideo op je website: hoe wordt het een succes?

Door: Monique Schellevis
Datum:
Tags: Tips
Leestijd ± 4 minuten

Je bent het ongetwijfeld zelf al eens tegengekomen op een website: een ietwat gekunsteld filmpje met geluid dat niet helemaal lekker klinkt, of shots die net iets te lang duren. Helaas zien we dit vaker gebeuren bij MKB’ers die geen enorme budgetten hebben om volledige Hollywoodproducties te financieren.  Hoe voorkom je dat jouw filmpje flopt? Hoe zorg je ervoor dat het écht iets toevoegt aan je website? En, niet onbelangrijk, hoe doe je dit alles op een manier waardoor het ook in je begroting past? 

Bepaal je doelstelling

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: bepaal vooraf doelen. Een veelgemaakte fout in het MKB is om tools en communicatiemiddelen te zien als doel an sich. Een video op je website is geen doel op zich. Extra betrokkenheid bij je doelgroep creëren, of het persoonlijke karakter van je organisatie communiceren, dat zijn wel doelen.

Dus, begin eens met het beantwoorden van deze vragen:

  • Wat wil je precies bereiken?
  • Bij welke doelgroep wil je dat bereiken?
  • Welke boodschap wil je overbrengen?
  • Hoe gaat een video je daarbij helpen?

Trap daarbij niet in de bekende valkuil om al deze vragen heel algemeen te beantwoorden. Hoe breder je de scope houdt, hoe groter de kans is dat je met hagel gaat schieten. De antwoorden op deze vragen moeten je helpen om de inhoud van je video (die je in de volgende stap uitwerkt in een script) vorm te geven.

Besteed genoeg tijd en aandacht aan het script

Een script schrijven lijkt misschien veel werk, maar is echt essentieel. Hier maak je namelijk de vertaalslag tussen de enigszins abstracte doelstellingen, en de exacte invulling hiervan in de video.

Begin hierbij met het opzetten van de grote lijnen, die je later steeds verder gaat invullen. Start dus met het bepalen van je algemene verhaallijn. Welke ‘scènes’ heb je nodig om die verhaallijn te vertellen? Maak dit daarna zo concreet mogelijk. Je omschrijft voor elke scène alles wat je ziet: wie is er in beeld? Wat is de sfeer? Wat wordt er gezegd? Is er achtergrondmuziek?

Tijd voor een voorbeeld. Als kleine producent van verzorgingsmiddelen is het misschien lastig om nieuw personeel aan te werven voor je productielijn. Je wilt dus toekomstige werknemers (je doelgroep) overtuigen dat jouw bedrijf een goede werkgever is het en productiewerk leuk en uitdagend is (je doelstelling). Dat samen vormt je boodschap: Wij zijn een goede werkgever en bieden leuk en uitdagend werk voor onze werknemers. Een video kan je helpen door dit niet alleen tekstueel te claimen, maar door middel van beeld te bewijzen.

Vervolgens werk je dit dus uit in een script. Je verhaallijn zou kunnen bestaan uit een introductie van je bedrijf, de HR-afdeling die vertelt hoe jullie tegen werkgeverschap aankijken, en vervolgens interviews met verschillende medewerkers van de productielijn, afgesloten met wat leuke sfeerbeelden tijdens het productieproces. Daarna werk je elke scène volledig uit. Wie van je HR-afdeling doet het praatje? Waar zit of staat diegene? Wat zegt hij of zij precies? Hoe lang duurt dat ongeveer?

Productie: zelf doen of uitbesteden?

Wanneer je je video hebt uitgewerkt op papier, is het tijd om deze te gaan produceren. Doe jezelf een plezier, en besteed de productie uit. Ten eerste is het heel moeilijk om zelf de gewenste kwaliteit video en audio te realiseren. Ten tweede is het ook slim om derden met frisse ogen naar jouw bedrijf en je script te laten kijken. Een professioneel bedrijf op dit gebied kan je adviseren over bepaalde shots en meedenken over hoe je jouw bedrijf in beeld wilt brengen. Daarnaast zorgen zij ervoor dat je video na het filmen goed wordt gemonteerd.

Kun je de productie van je video dan nooit zelf doen? In theorie natuurlijk wel. Maar in de praktijk zien we dat deze plannen vaak stranden door allerlei praktische problemen. Wie verzorgt de juiste (professionele) materialen zoals camera en microfoon? Is één van je medewerkers bekwaam genoeg om écht mooie beelden te schieten? Wie beschikt er over de juiste monteersoftware?

Dus ja, de productie van je video uitbesteden vraagt eenmalig om een hogere investering. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze investering zich op lange termijn absoluut terugbetaalt in efficiëntie en kwaliteit.

Implementatie op website

Als het goed is heb je nu een video staan waar je trots op bent. Logisch dus dat je die zo snel mogelijk online wilt zetten. Maar maak heel even pas op de plaats. Om je bedrijfsvideo goed tot zijn recht te laten komen, is het belangrijk dat deze goed in je website verwerkt wordt.

Te vaak zie ik websites voorbij komen waarop filmpjes staan die ongetwijfeld om een grote investering hebben gevraagd, maar die vervolgens zo slordig zijn geplaatst dat alle positieve effecten onmiddellijk teniet worden gedaan. Dat is natuurlijk ontzettend zonde.

Idealiter vraag je daarom je webbouwer al bij het design van je website om rekening te houden met de mogelijkheid om video’s te plaatsen. Maar ook wanneer je website al een tijdje staat, kun je jouw webbouwer vragen om hier plaats voor te maken. Op deze manier voorkom je dat de uitlijning niet klopt, de video heel pixelig wordt of op een hele rare plek in je website staat. Je wilt namelijk dat jouw video een mooie aanvulling wordt op je website; en geen afleidende stoorzender.

Een lang verhaal kort

De moraal van dit verhaal? Bezint eer ge begint. Denk vooraf goed na over je doelen. Maak op basis hiervan scherpe keuzes. En voer die ook echt door in de uitwerking. Door deze strakke scope bespaar je jezelf tijd, energie en dus geld. Je hoeft immers scènes geen tien keer opnieuw te filmen omdat de tekst niet lekker loopt of de hele boel opnieuw te filmen omdat je achteraf toch een andere sfeer wilt neerzetten.

Het geld dat je hiermee bespaart, investeer je in een goede partij die bedrijfsvideo’s maakt. En later eventueel in die paar uurtjes die je webbouwer kwijt is om je video mooi te implementeren op je website. Zo realiseer je het beste resultaat tegen redelijke kosten. 

Doorpraten naar aanleiding van dit blog? Bel mij.
030 242 0931
Terug naar het overzicht

Wil je artikelen eerder lezen?

Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief