Hoe blijf ik gemakkelijk op de hoogte van ontwikkelingen op het internet?

Door: Niels Janssen
Datum:
Tags: Tips
Leestijd ± 2 minuten

Als developer bij eResults is het belangrijk dat ik altijd op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen in mijn vakgebied. Geregeld vragen mensen in mijn omgeving zich dan ook af hoe ik toch op de hoogte blijf. Het antwoord is simpel: ik bekijk elke dag alle websites die over ontwikkelingen op het internet schrijven.

De uitvoering daarvan lijkt echter een stuk minder simpel. Om te beginnen zijn er bijvoorbeeld een tiental grote technische nieuwswebsites (bijv. techcrunch.com en tweakers.net) die elke dag grote aantallen berichten publiceren. Vervolgens heb je een grote hoeveelheid gespecialiseerde nieuwswebsites (bijv. macrumors.com) die zich richten op bepaalde onderwerpen.

En alsof dat nog niet voldoende is, is er nog een derde categorie: de blogs van bedrijven, organisaties en applicaties. Ons eigen blog is daar een goed voorbeeld van, maar ook het blog van Exact Online valt in deze categorie. (https://www.exact.nl/exact-online/nieuws).
Elke dag deze blogs bezoeken is zeer inefficiënt, want daar verschijnt lang niet dagelijks iets nieuws op. Maar áls er iets verschijnt is het vaak zeer relevant. Onderwerpen als software updates of tips en trucs voor applicaties die we gebruiken worden daarop gepubliceerd. Belangrijke informatie waarvan ik goed op de hoogte moet blijven.

Alles bij elkaar komt het er dus op neer dat ik elke dag een stuk of 100 websites zou moeten bezoeken en dat is natuurlijk niet haalbaar. 
Gelukkig is er een oplossing voor bedacht: RSS (Rich Site Summary, https://en.wikipedia.org/wiki/RSS). Met deze standaard kunnen websites alle geplaatste nieuwsberichten op een, voor een computer, universeel leesbaar formaat publiceren. De website biedt dan een zogenaamd RSS feed aan. Deze feeds kunnen vervolgens ingelezen worden door RSS readers. Deze readers zetten alle nieuwe berichten van alle websites die je besluit te volgen in één groot overzicht. Hierdoor kun je snel door al het door jou gewenste nieuws scrollen zonder alle websites te moeten bezoeken.

De meeste websites die RSS ondersteunen hebben het logo van RSSop de website gezet welke doorverwijst naar hun RSS feed. Kijk bijvoorbeeld eens op nrc.nleresults.nl/blog of nu.nl, of rechts bovenin ons blog.

Er zijn tientallen applicaties die deze RSS functionaliteit bieden. Microsoft Outlook voor Windows bijvoorbeeld, dus een groot deel van onze klanten heeft zelfs al een RSS reader geïnstalleerd staan zonder dat zij dit weten. Ikzelf gebruik Feedly, een online applicatie die voor mij ongeveer 150 RSS feeds uitleest en bijhoudt. Ik heb uiteindelijk voor Feedly gekozen omdat het ook een app voor mijn iPhone biedt (maar is ook beschikbaar voor bijvoorbeeld Android). Hierdoor kan ik ook tijdens saaie momenten als treinreizen en toilet bezoeken toch snel het nieuws volgen.

En zo blijf ik uiteindelijk heel efficiënt en gemakkelijk op de hoogte van alle ontwikkelingen op internet, en jij nu ook!

Doorpraten naar aanleiding van dit blog? Bel mij.
030 242 0931
Terug naar het overzicht

Wil je artikelen eerder lezen?

Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief