Hoe veilig is inloggen op openbare WiFi-netwerken?

Door: Roel de Vries
Datum:
Tags: Tips
Leestijd ± 3 minuten

Hoe groot is de kans dat iemand jouw gegevens achterhaalt via internet? Klein waarschijnlijk, toch blijkt de veiligheid hiervan niet altijd even betrouwbaar en ligt meer informatie van jou op straat dan je denkt.

HOE ZIT DAT MET INTERNETVEILIGHEID?

Hoe vaak kijk je wel niet even hoeveel er op je rekening staat, voordat je een boodschap gaat doen? Hoe vaak check je je e-mail, Facebook of nieuwspagina wel niet in de trein? Allemaal kleine dingen waar je zelf niet zo gauw over nadenkt, maar waar toch belangrijke informatie over jezelf in staat. Op basis van jouw keuze voor het aanklikken van nieuwsartikelen zou men al veel over je te weten kunnen komen. Als men deze informatie maandenlang zou controleren dan kan gevoelige informatie in verkeerde handen vallen.

De komende tijd duiken wij in de wereld van veilig internetgebruik. Waar liggen de risico’s, en hoe kun je jezelf beter beschermen tegen hackers of gewiekste online marketeers? We gaan deze week van start met ons eerste onderwerp: hoe veilig is jouw WiFi verbinding?

HOE KAN JOUW INFORMATIE OP STRAAT KOMEN TE LIGGEN?

Openbare WiFi netwerken zijn open voor iedereen. Dit betekent dat iedereen hier gebruik van kan maken zonder wachtwoord. Deze openbare netwerken kom je bijvoorbeeld tegen op vliegvelden, café, bibliotheek, hotel, trein enz. en laat dat nou net fundamenteel onveilig zijn. Deze netwerken zijn namelijk niet versleuteld, wat wil zeggen dat de data van WiFi gebruikers gewoon op straat kunnen belanden.

Het bewijs hiervan kwam van Hannes Mühleisen. Hij woont op een boot ten oosten van het Amsterdam Centraal Station, toen hij zag dat hij verbinding kon maken met het netwerk van ‘wifi in de trein’. Hij vroeg zich af of hij verkeer zou kunnen opvangen van de apparaten die waren aangesloten op dat WiFi-netwerk.

Na het aansluiten van enkele antennes stroomden tot zijn verbazing de data van duizenden reizigers zijn woonboot binnen. Zoals informatie over de sites die ze bezochten, welke apps ze gebruikten, de merken van hun smartphones, tablets en laptops en zelfs de unieke nummers daarvan.

Vijf maanden lang heeft hij deze gegevens gevolgd en een database hiervan aangelegd. In deze maanden kon hij de geschiedenis van de apparaten en eigenaars leren kennen. In principe kon hij hier zoveel mee doen, maar Mühleisen was alleen gefocust op het aankaarten van dit beveiligingslek van het internetnetwerk bij de NS.

Toch toont dit aan dat alle gegevens die je opzoekt via openbare netwerken gewoon voor iedereen beschikbaar zijn. Als het maar niet in de verkeerde handen valt… 

WAT KAN JE ER AAN DOEN?

Aangezien de openbare WiFi-netwerken geen standaard beveiliging hebben, zullen we moeten kijken naar andere oplossingen. Er zijn namelijk heel wat manieren om de risico’s te beperken bij het gebruik van openbare WiFi-netwerken. Hieronder een aantal tips:

  • Kies voor een VPN-verbinding: een virtual private network biedt de beste beveiliging voor het surfen op een publiek netwerk.  VPN beschermt je gegevens online en zorgt ervoor dat hackers niet de toegang kunnen krijgen tot jou persoonlijke gegevens, door middel van encryptie.
  • Zet ‘automatisch verbinding maken’ uit: bij openbare netwerken kan je instellen dat ze automatisch verbinding maken met alle beschikbare WiFi. Zet dit uit om te voorkomen dat ongemerkt je activiteiten zichtbaar zijn.
  • Maak gebruik van een twee-staps verificatie als de kans zich voordoet: dit houdt in dat je naast het invoeren van je wachtwoord ook nog een unieke code in moet voeren. Bij het invoeren van bijvoorbeeld je DigiD wordt deze optie vaak gegeven. Mocht je deze keuze hebben, dan is het verstandig hier gebruik van te maken.
  • Bescherm je wachtwoorden: gebruik niet bij al je accounts hetzelfde wachtwoord. Dit maakt het voor hackers makkelijker om gegevens te achterhalen. Om ervoor te zorgen dat je al die verschillende wachtwoorden niet vergeet, kan je gebruik maken van programma’s zoals LastPass of 1Password.

Wil je meer weten over jouw online veiligheid, houd dan onze blog in de gaten of volg ons op Facebook.

Doorpraten naar aanleiding van dit blog? Bel mij.
030 242 0931
Terug naar het overzicht

Wil je artikelen eerder lezen?

Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief