Hoe veilig zijn jouw wachtwoorden? (En weet je ze allemaal nog?)

Door: Roel de Vries
Datum:
Tags: Tips
Leestijd ± 2 minuten

Wie regelmatig op het web surft, heeft waarschijnlijk al meer wachtwoorden aangemaakt dan hem lief is. Vooral sinds de opkomst van de zogenaamde ‘wachtwoord vereisten’ bij het aanmaken van accounts, moet je bijzonder creatief zijn. Hoofdletters, kleine letters, cijfers en tekens; alles moet erin zitten. En je mag ook nog eens geen persoonlijke gegevens gebruiken. Een enigma code is er niks bij.

En dan onthouden..

Als je eenmaal een wachtwoord hebt verzonnen dat aan de eisen voldoet, is het bijna onmogelijk om deze te onthouden. Bovendien, heb je wel eens geprobeerd om zo’n ingewikkeld wachtwoord op je telefoon in te toetsen?

Het andere uiterste van het spectrum zijn te simpele wachtwoorden. Gebruik jij nog steeds je geboortedatum of achternaam? Dat is ongeveer hetzelfde als de sleutel van je achterdeur onder een bloempot leggen. Het lijkt veilig, maar ondertussen weet iedereen in te breken.

Het antwoord: wachtzinnen

We kunnen wel stellen dat die ingewikkelde wachtwoorden misschien wel veilig zijn, maar niet erg praktisch. Toch wil je jouw account wel goed beveiligen. Daarom is het tijd om een nieuw concept te introduceren: wachtzinnen. Klinkt een beetje raar, maar het idee is heel simpel. In plaats van een wachtwoord, dus een enkel woord, gebruik je een volledige zin.

En zo’n volledige zin is natuurlijk veel beter te onthouden. Bijvoorbeeld: Ikwoon4jaarinUtrecht! Voldoet aan alle eisen, en is logisch genoeg om niet direct te vergeten. En qua veiligheid? Dan scoort zo’n zin nog beter dan volstrekt willekeurige tekens. 

Wachtwoord of zin?

Wachtwoord of zin?

Ons advies is dus om zinnen te gebruiken in plaats van wachtwoorden. Idealiter voeg je daar een cijfer en een hoofdletter aan toe, en zorg je ervoor dat de zin minstens 16 tekens lang is. Door de lengte is het bijna onmogelijk om zo'n zin met brute kracht te hacken. En ook de zogenaamde 'woordenboek aanvallen' hebben hierbij geen schijn van kans. 

Doorpraten naar aanleiding van dit blog? Bel mij.
030 242 0931
Terug naar het overzicht

Wil je artikelen eerder lezen?

Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief