Ok Google, hoe zit het met mijn privacy?

Door: Emy Buijs
Datum:
Tags: Tips Tools
Leestijd ± 4 minuten

De Nederlandse Google Assistent is op 26 juli uitgebracht en zoals bij veel technologische innovaties zijn er ook bij deze voice assistent discussies over de borging van de privacy. Wat doet Google nou precies met jouw spraakopdrachten? Luisteren ze stiekem mee? Hoe kun je je spraakopdrachten verwijderen? In deze blog gaan we daar even wat dieper op in.

Wat is Google Assistent?

Google Assistent is een app voor Android en iOS smartphones die werkt op spraakcommando. Wanneer je "Ok Google" zegt, activeer je de digitale assistent waarna je vervolgens een spraakopdracht kunt geven. Zo kun je bijvoorbeeld door te dicteren WhatsApp openen, een bericht schrijven én versturen. Maar je kunt nog zoveel meer! Je kunt met Google Assistent ook afspraken inplannen, een film starten op Netflix of een liedje afspelen op Spotify (mits je toegang hebt gegeven tot deze applicaties). Voor klanten van Eneco met de slimme energiemeter Toon is het zelfs al mogelijk om al pratend de verwarming hoger of lager te zetten. Dit kan heel simpel door tegen de Google Assistent te zeggen: "Ok Google, zet mijn Toon een graadje lager".

Wat doet Google Assistent met mijn spraakopdrachten?

Wanneer je een spraakopdracht geeft aan Google Assistent, slaat Google deze informatie op in jouw Google-account. Google slaat jouw activiteiten op, zodat ze jou meer gepersonaliseerde functies kunnen bieden in de Google services waaronder relevantere advertenties. Door jouw spraakopdrachten op te slaan begrijpt Google ook beter wat je bedoelt wanneer je iets tegen de Google Assistent zegt. Zo verzamelt Google jouw spraakopdrachten bijvoorbeeld om:

  • Jouw stemgeluid te herkennen
  • Te 'leren' hoe je zinnen en woorden uitspreekt
  • Te herkennen wanneer je zegt "Ok Google"
  • Om de spraakherkenning te verbeteren voor andere Google services die je kunt bedienen met spraakopdrachten.

Daarnaast worden jouw spraakopdrachten gebruikt voor de optimalisatie van het gezamenlijke algoritme van Google Assistent. Om die reden vraagt de assistent na elke vraag of je tevreden bent met het antwoord. Door met een duimpje omhoog of omlaag te antwoorden train je dus niet alleen jouw persoonlijke assistent, maar ook het gezamenlijke algoritme.

Hoe kan ik mijn spraakopdrachten terugvinden en verwijderen?

Ben je benieuwd naar wat je allemaal al tegen je Google Assistent gezegd hebt? Via deze link kun al jouw historische spaakopdrachten inzien, terugluisteren en verwijderen. Je kunt een losse spraakopdracht verwijderen door op de drie stipjes te klikken. Wil je al je spraakopdrachten in één keer verwijderen, ga dan naar het menu en klik op 'activiteit verwijderen op basis van'. Klik dan op het pijltje naast 'vandaag', kies voor 'onbeperkt' en klik vervolgens op verwijderen.

Hoe kan ik het verzamelen van mijn spraakopdrachten uitschakelen?

In je Google-account kun je ook instellen dat Google je spraakopdrachten niet meer mag opslaan. Om dit in te stellen ga je in het menu naar 'activiteitsopties'. Daar vind je 'spraak- en audioactiviteit'. (Je kunt ook op deze link klikken om direct naar de pagina te gaan.) Schuif op de pagina naast 'spraak- en audioactiviteit' het schakelaartje naar links. Hierdoor zullen je spraakopdrachten in de toekomst niet meer worden opgeslagen. Dit zorgt er echter wel voor dat je de Google Assistent niet meer traint wat de kans groter maakt dat de Google Assistent minder accuraat reageert op jouw spraakopdrachten.

Luistert Google Assistent stiekem mee?

Veel critici die geen gebruik willen maken van Google Assistent geven aan dat ze bang zijn dat Google stiekem meeluistert. Google zelf ontkent dat. Zij geven aan dat de Google Assistent pas met je meeluistert wanneer je de app hebt aangeroepen met "Ok Google" Alles wat hij daarvoor opvangt, bewaart hij niet. Je kunt overigens ook vragen aan Google Assistent of hij jouw ‘bespioneert’. Wanneer je zegt: “Ok Google, bespioneer je mij?” geeft de Google Assistent als antwoord:

“Beveiliging staat voorop bij alles wat Google doet. Het is belangrijk dat Google je gegevens privé en veilig houdt en jou de controle geeft. Je vindt meer informatie over Google’s Privacy Policy op privacy.google.com/your-security.html.”

Kortom;

Het belangrijkste doel van Google Assistent is om jouw privéleven te betreden en jouw leven gemakkelijker te maken. Om optimaal gebruik te kunnen maken van Google Assistent vraagt de assistent daarom bij het eerste gebruik om de volgende instellingen in te schakelen:

  1. Web- en app activiteit – activiteiten op Google sites en -apps.
  2. Apparaatgegevens – waaronder je contacten, agenda en apps.
  3. Spraak- en audioactiviteit – om spraakherkenning te verbeteren.  

Google is vrij transparant over wat zij met jouw data doen. Ook bieden ze de mogelijkheid om je data in te zien, te verwijderen of instellingen aan te passen. Zo kun je zelf kiezen wat je wilt delen met je Google Assistent. Wanneer je Google in beperkte mate toegang geeft door instellingen uit te schakelen, kan je nog steeds dingen doen. Bijvoorbeeld door vragen te stellen aan Google of om lokale informatie te vinden, maar de Google Assistent kan bijvoorbeeld niet iemand uit je contactenlijst bellen of een playlist afspelen op Spotify.

Anderzijds, kunnen deze functies natuurlijk ook nog gewoon op de ouderwetse manier worden uitgevoerd. Simpelweg door zelf de apps te openen en de informatie in te voeren in plaats van dat je de Google Assistent vraag om dit voor jou te doen. Welke manier voor jou het efficiëntst en veiligst voelt, is aan jou!

Doorpraten naar aanleiding van dit blog? Bel mij.
030 242 0931
Terug naar het overzicht

Wil je artikelen eerder lezen?

Schrijf je in voor onze tweemaandelijkse nieuwsbrief